BLOG CULTUURSHOCK


Even een lekker bakje koffie in de ruime kantine, vervolgens omkleden in de kleedbox met vloerverwarming, de tenues inclusief inloopshirts en trainingspakken liggen al klaar.  Op naar het net gemaaide en besproeide groene gras om een lekkere pot voetbal te spelen.

De werkelijkheid in Zuid-Afrika is helaas heel anders. Hier is geen hypermoderne kantine met bar en pooltafel, geen kleedboxen met warme douches en zelfs geen groene grasmat waar lekker op gebald kan worden.

Het was dan ook een behoorlijke cultuurshock om kinderen hier voor het eerst te zien voetballen. Natuurlijk had ik al wel een beeld van kinderen die zonder schoenen op een zandveldje tegen een oude kapotte bal aan trappen zijn. Ondanks dit beeld had ik toch nooit verwacht dat dit zandveld bezaaid zou zijn met doorns, dikke stenen en zelfs glasscherven van veelal kapotte drankflessen. Nogmaals, de werkelijkheid is anders! Desondanks geven de kids er niks om, van een stuk gas in de kleine voetjes geven ze geen krimp. Hoppa door voetballen! Iets wat onze voeten nog geen 5 minuten zouden uithouden op deze zandvlakte.

Schoenen hebben de kinderen dus lang nog niet allemaal. Gelukkig hebben de teams wel allemaal splinternieuwe tenues waar wij als organisatie, maar nog veel belangrijker de kinderen en coaches zelf, erg blij mee zijn! Ik heb het voorrecht gehad om in mijn eerste weekend in Zuid-Afrika de nieuwe teamkits uit te mogen delen aan 25 teams uit de verschillende townships. Een fantastische ervaring, en tot op de dag van vandaag komen er nog steeds ouders en kinderen naar me toe om mij hiervoor te bedanken. Bij deze wil ik onze sponsoren nogmaals bedanken!

 29-09-2016


<< Terug